Nieuws

INTERVIEW MET NANCY OVER OMGEVINGSKWALITEIT

Lees hier het interview met Nancy Arkema van De Ontwerptafel voor nieuwsbrief van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit over co-creatie en ontwerp om omgevingskwaliteit te bevorderen. De Ontwerptafel kwam uitgebreid aan bod:

…..Waar het gezelschap aan de keukentafel beperkt blijft tot de boer en boerin, de ervenconsulent en de gemeente, schuift bij ontwerptafels een hele buurt of dorp aan.

Zoals in Elsendorp. De provincie Noord-Brabant wil van de burgers en boeren in het gebied, onderdeel van gemeente Gemert-Bakel, weten hoe zij denken over de toekomst, gezien de groeiende agrarische leegstand. Arkema: ‘Via de wijkkrant, de dorpsraad en met hulp van boerenorganisatie ZLTO hebben wij zo veel mogelijk bewoners en ondernemers in het gebied persoonlijk uitgenodigd voor een startbijeenkomst. Daar mochten zij kiezen: of een persoonlijk gesprek op hun eigen erf over de toekomst, of meedoen aan de ontwerptafel. Om te zorgen dat de mensen vrijuit kunnen spreken, waren gemeente en provincie niet aanwezig bij de ontwerptafel.’

Een ontwerptafel kan ook ingezet worden bij politieke oordeelsvorming. Arkema geeft het voorbeeld van de ontwerptafel die zij onlangs organiseerde voor raad en college in Zandvoort. ‘Wij hadden een sessie van een uur over de ruimtelijke toekomstvisie van de gemeente. Welke vraag moet je dan stellen? Ook om het debat uit partijpolitieke wateren te houden. Wij vroegen de raadsleden en wethouders naar hun favoriete plek in Zandvoort. Zo maak je het persoonlijk en positief. Bovendien levert het een staalkaart van de kwaliteit van Zandvoort op.’…..

Laat een bericht achter